St. Joseph's Catholic Church

New Sanctuary

Springfield, Nebraska

Location:

Completion:

November 1989

Size:

6,062 sq. ft.

This church was master planned to be constructed in phases. The first phase included the parish hall, kitchen, restrooms, sacristy, offices and mechanical equipment space. The parish hall was designed for multi-use, in that sound-rated folding doors divide the parish hall into ten classrooms or meeting spaces as the need arises. This allows the parish a great deal of flexibility in planning more than one event in this area at the same time. The second phase, the Sanctuary addition, included the worship space, a chapel, and a commons area. The worship area is designed with an abundance of natural light and use of natural materials on the interior. The sloped floor provides excellent visibility. A glass partition was installed between the parish hall and the Nave, creating a cry room space during regular services and creating an overflow space. This master plan allowed for future growth.